Tekst-editors en alternatieven

De meeste code kun je in simpele tekst-editors schrijven, zoals kladblok/notepad die je standaard bij windows mee krijgt. Meestal is het echter handig om een meer gespecialiseerde editor van internet te downloaden, die specifiek ontwikkeld is voor de taal waar jij mee werkt. Er zijn ook generieke editors die voor verschillende talen gebruikt kunnen worden. Hieronder onze aanbevelingen:

Voor Webdev

Brackets ↗
Brackets is heel geschikt voor ontwikkelen voor het web. Out of the box krijg je bijvoorbeeld syntax aanvulling, haakjes sluiten en kleur-suggesties. Live preview werkt redelijk goed en FTP-support is beschikbaar middels een extensie.

Zowel Brackets als Atom beschikken native support voor alle belangrijkste web- en programmeertalen, maar Brackets heeft ook support voor Markdown (wiki-taal), wat deze editor een kleine voorkeur geeft.

Atom ↗
Atom wordt geprofileerd als een hackable editor. Dit betekent dat je het makkelijk kunt uitbreiden door extensies te installeren die door anderen geschreven zijn, of door zelf extensies te schrijven. Het betekent ook dat je al snel extensies moet gaan installeren om extra functionaliteit te krijgen. Om die reden beginnen wij in onze cursus met Brackets en niet met Atom. Atom werkt wel uitermate goed samen met Github, wat dus een reden kan zijn om voor deze editor te kiezen.

Generiek

Notepad++ ↗

Notepad is een erg lichtgewicht editor zonder toeters en bellen. Het ondersteunt een aantal populaire talen die veel gebruikt worden in de wetenschappelijke wereld: Fortran, Matlab, LaTeX en R (voor statistiek). Daarmee onderscheidt het zich wel van Brackets en Atom.

Net als Brackets en Atom heeft Notepad live preview en FTP-support via extensies.

Hoe te kiezen?

Merk op dat alle drie deze editors een flink aantal talen ondersteunt (zie afb. 1). Bovendien zijn alledrie uitbreidbaar middels extensies.

Brackets is een hele fijne tekst-editor voor het schrijven van HTML en beginnende programmeurs. Echter, is bij ons de Brackets-FTP-extensie al snel gestopt met werken en we hebben nog niet ontdekt waarom.

Met notepad++ hebben we in >12 jaar nauwelijks problemen gehad, maar deze editor heeft minder native support voor web ontwikkelaars dan Brackets. Het is dus meer voor de hardcore programmeur.

Het zelfde geldt voor ATOM (waar wij nog niet veel ervaring mee hebben). Doordat je al snel extensies moet installeren is het voor programmeurs die niet bang zijn om te experimenteren.

Ons advies: begin met Brackets, installeer daarnaast een keer Notepad en als je wat beter wordt in programmeren, installeer dan Atom.

Afb. 1: Vergelijking van de talen die in de door ons aanbevolen editors native worden ondersteund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *