Over hydric.info

Een persoonlijke verhaal

Hoi, mijn naam is Cheryl Van Kempen en ik werkte 12 jaar bij Deltares als Geo-ICT professional. Dat was niet wat ik gestudeerd had, want ik ben opgeleid als geocheem, maar GIS en Web zijn altijd passies van mij geweest met als gevolg dat ik me steeds verder specialiseerde in deze vakgebieden en bij voorkeur op die onderwerpen waar overlap plaats vindt.

Hydric.info heb ik jaren geleden al geregistreerd omdat ik een website wilde maken voor hydrologische onderwerpen (hydric). Dat was een leuk idee, maar zoals vele leuke web-ideeën bleek de realisatie veel moeilijker en tijdrovender dan gedacht. Desalniettemin ontwikkelde hydric.info zich al snel tot mijn persoonlijke zandbak om met geoweb te knutselen. Allerlei kaarten, API-knutsels en mashups hebben hier al op gestaan.

In 2019 werd ik (deeltijd) docent geo-ICT bij Aeres hogeschool in Almere, bij de opleiding Geo, Media en Design. Een van mijn taken is onze studenten te leren programmeren voor het web en geoweb toepassingen te maken. Ik besloot deze zandbak aan mijn studenten beschikbaar te stellen, zodat ze snel hun eigen webpagina’s online konden zetten. Daarnaast wilde ik graag een centrale plek maken waar zowel ik, mijn studenten en belangstellenden informatie zouden kunnen vinden met betrekking tot de ontwikkeling van GeoWeb applicaties.

Het maatschappelijke verhaal

Geoweb applicaties zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We leven nu eenmaal in een 4-dimensionale wereld, waar locatie (x,y,z) en tijd (t) van het allergrootst belang zijn. Wat, waar en wanneer willen we steeds meer vastleggen, analyseren en gebruiken om slimme beslissingen te nemen die onze toekomst bepalen. Denk aan het Internet-of-Things (IOT), de toepassing van sensoren, satellietgegevens, Big Data, Open Data en het gebruik van Sociale Media. Denk aan toepassingen zoals bescherming tegen watersnoodrampen, maatregelen nemen tegen verzakkingen, preventie van chemische catastrofes vanuit de industrie. Maar denk ook aan het raadplegen van buienradar, gebruik van Tomtom en andere navigatie, of het maken van een foto-blog met een kaart over die wereldreis. 9292ov.nl, booking.com je kunt het haast zo gek niet meer bedenken, of er zit wel een component bij dat onder de categorie geoweb valt.

De trend is duidelijk: na de generaties XYZ en digital natives zijn we aanbeland in het tijdperk van het geoweb: Online & Geo. De nieuwe generatie GIS professionals moet dan ook niet alleen veel weten over geodata en Geografische Informatie Systemen (GIS), maar ook over het web. Vandaar deze website, die u zowel een cursus webdevelopment voor geoweb applicaties aanbiedt als een blog over dezelfde onderwerpen.

Voor meer informatie of cursussen op maat kunt u contact opnemen met uw host: Cheryl Van Kempen